Selecteer een pagina

Woensdag reed ik rond een uur of 6.00 richting IJsselstein om daar de eerste workshop TB 80: Beheer en Onderhoud voor Sprinklerinstallaties te geven. De inschrijving was vol en toen ik de deelnemerslijst in gedachten nog eens doornam, sloeg de angst om mijn hart.

De deelnemers zijn vakmensen met zeer veel kennis en ervaring op het gebied van Sprinklerinstallaties. Bijvoorbeeld: + 25 jaar ervaring : Fred van der Linden, Henny Broekman, Gerrit Ezinga, John Hammer.

Heeft de cursus ook voor hen voldoende diepgang ? Hebben we fouten gemaakt in het TB ? Is de balans in de workshop goed ? Breng ik de inhoud duidelijk over ? Al met al: hoe zouden de deelnemers het ervaren ?  Het zweet brak mij letterlijk uit.

Toen ik rond een uur om 8 op de locatie arriveerde bleef ik nog even in de auto zitten om de hartslag te normaliseren. Veel tijd had ik niet, want de mannen van De Groot waren vroeg. Dus . . . . “schop onder de kont en gaan”.

We waren afgeweken van de standaard leslocaties. We wilde meer huislijkheid en gezelligheid. Dat kan toch prima samengaan met professioneel werken ? Of toch niet ?  Iedereen was ruim op tijd en vond eenvoudig hun weg naar de warme drank en de versnappering. Dat ging in elk geval goed.

De workshop nam 8 uur in beslag en was in 4 delen gedeeld. Tijdens de korte pauzes vertoefden de deelnemers in een huiselijke ruimte, waar druk werd gediscussieerd. Was dat een goed teken ? Niet te lang bij stil staan, snel een bak koffie, koud water op het hoofd en de volgende ronde in.

Even na 4 uur startte het examen. Ik had een nieuwe toetsmethode bedacht. Wat had ik mij op mijn hals gehaald ? Was het al niet spannend genoeg ?

De cursus was rond een uur of 5 afgerond en ik was behoorlijk vermoeid. Aan mijn benen te voelen had ik de hele dag gespannen gestaan. Eerst een halve liter cola achterover geklokt en de reis naar huis kon ingezet worden. Moe en nog steeds gespannen. Wat zou men ervan vinden ?

De volgende dag rolde de eerste reacties naar binnen. Het uur van de waarheid . . . .

  • De Service-manager van Nederlands grootste sprinkleronderhoudsbedrijf: Jan Braakman: “Heel leerzaam en daarom gaat Aqua+ al zijn onderhoudsmonteurs naar de workshop sturen.”
  • Directeur van Nederlands bekenste montagebedrijf FvdL-montage: Fred van der Linden: zeer leerzaam en boven verwachting.

Opluchting. . . . . . .
Ik was dolblij met zulke reacties.

Uit de enquette:

  • Citaat: ‘Belangrijke stof tot nadenken’.
  • Citaat: ‘Veel geleerd, duidelijke rustige uitleg. Erg prettig’.
  • Citaat: ‘De toets was ook leuk’.
  • Voor 95% van de kandidaten voldeed de cursus volledig aan de verwachting, voor 5 % voldeed de cursus deels aan de verwachting.
  • Rapportcijfer van de workshop: 8.
  • Rapportcijfer voor de docent: 8,1
  • Rapportcijfer van de trainingslocatie: 8.
  • De meeste vonden de eindtoets erg leuk.

We kregen nog bruikbare tips over het verbeteren van de cursuslocatie en de balans in het eerste deel van de workshop.

Vakgenoten . . . . . .  heel hartelijk dank. Ik ben superblij dat jullie tevreden zijn.